Samenwerking lokale energiecoöperaties

Samen werken aan energie; hier gebeurt dat coöperatief!
DuurSaam BuurtWint, Berkum Energieneutraal, Blauwvinger Energie en Energiek Zwartewaterland bundelen krachten.

Afgelopen vrijdag werd er een belangrijke stap gezet in de toekomst van duurzame energie in de regio. Vier lokale energiecoöperaties, DuurSaam BuurtWint, Berkum Energieneutraal, Blauwvinger Energie en Energiek Zwartewaterland hebben hun intenties vastlegt om samen te werken. Deze samenwerking markeert een belangrijke mijlpaal in het borgen van lokaal eigendom en de realisatie van windenergieprojecten in Overijssel en zo het behalen van de doelen van de Regionale Energiestrategie (RES).

Een gezamenlijk streven: het lokaal invullen van de RES-opgave

DuurSaam BuurtWint is actief met de voorbereidingen voor de ontwikkeling van een windpark in het gebied tussen Genne, Haerst en de Ruiten. Dit omdat het gebied aangewezen is als clustergebied voor de ontwikkeling van grootschalige duurzame energie met maximaal 5 windmolens. De opwek die plaats gaat vinden is onderdeel van de grotere RES-doelen voor de regio. Maar ze werken niet alleen aan dit ambitieuze project. Ze borgen lokaal eigendom breed door hun krachten te bundelen met nog drie andere coöperaties. ‘Het is belangrijk dat we de opbrengsten in de regio houden, samen werken met andere energiecoöperaties geeft meer mensen toegang tot de voordelen van het project. Zo heeft elke coöperatie haar expertise en inbreng en kunnen gezamenlijke leden daarvan meeprofiteren.’ Aldus Miranda Peer, voorzitter Coöperatie DuurSaam BuurtWint.

Lokaal eigenaarschap en samenwerking.

Door samen te werken kunnen de coöperaties efficiënt inspelen op de uitdagingen die komen kijken bij het realiseren van een windpark, zoals vergunningverlening, netaansluiting,  communicatie met bewoners en in de toekomst lokale afname van stroom.

Wat staat er nu op de agenda?

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst zijn de coöperaties een belangrijke fase ingegaan. De komende maanden staan in het teken van verdere voorbereiding. Een belangrijke stap daarbij is een plan indienen bij Provincie Overijssel voor de opstelling van de windmolens. Provincie Overijssel beoordeelt de ingeleverde plannen op basis van de vastgestelde beleidsregels Provinciaal Programma Energiestrategie. Dat is fase 1. Als het plan positief wordt beoordeeld vindt in fase 2 de verdere participatie met de omgeving plaats en de mogelijkheid tot deelname voor financiële participatie. Hierin zullen de energiecoöperaties samen optrekken.